Sunday, November 4, 2012

CRUST OR SHELL FOR TART

Nah..Puteri Suka Juga buat Tart, dan ada satu Resepi Simple cara nak Buat Crust atau Shell untuk Tart neh..
meh meh...Kita tengok apa Bahan dia yer.. ^__^


 Ni Belum Masak Lagi yer.. ^__^

BAHAN-BAHAN :
  • 170gm Butter/marjerin
  • 50gm Gula Aising
  • 1 Biji Telur
  • 290gm Tepung Gandum
  • 1 Sudu Kecil Esen Vanilla
  • Acuan Tart

Ini Lah Bahannya.. 

CARA-CARA>>
  1. Pukul Butter dan Gula Aising Menggunakan Senduk kayu.-Jangan Lama sangat tau.
  2. Masukkan Telur dan Esen Vanilla.-Uli dengan senduk lagi
  3. Masukkan Tepung Gandum Sedikit Demi Sedikit.
  4. Uli Sehingga Menjadi Doh yang Lembut.-Jika masih Melekat kat Tangan Tambah lg sedikit Tepung **tapi jangan sampai Doh tu Keras yer.
  5. Uli sebati sehingga Doh tidak Melekat kat Bekas.
  6. **Untuk Hasil Doh yang Terbaik,Masukkan Doh dalam Plastik Beg atau Piping beg kemudian Simapan dalam Peti ais semalaman.
  7. Jika tak nak Masuk dalam Peti Ais, Boleh terus Terapkan ke dalam Acuan Tart.
  8. Acuan yang telah di Isi dengan Doh tadi, Dicucuk dengan Menggunakan Garfu dan Bakar pada Suhu 170'c selama 20-25 minit.-bergantung pada Oven masing2 yer.
#CRUST ATAU SHELL yang telah masak boleh disimpan dalam bekas kedap udara untuk keGunaan bila perlu. tapi jangan terlebih dari SEBULAN yer!

Resepi : Kakak azlita
Olahan Resepi : Puteri Sendiri!

satukan Butter dan Gula Aising

masukkan telur dan Esen Vanilla

Putar guna Senduk je..
xperlu Mixer ^__^

Sehingga Doh tidak Melekat lagi kat Bekas.

yang ni Puteri Letak dalam Piping beg.. 
And Letak dalam Peti Ais dalam 5 -6 Jam.


yang ni..sedia untuk di Bakar.. huhuhu..

so...

Selamat Mencuba yer!
*acuan Besar ke Kecil itu Up to u all la.. 
^___^



No comments:

Post a Comment