Oh haii hai hai...
HMM...Hari ni Puteri TerIngin sangat nak Mam SI NANAS..
HiHiHi..
tap Puteri buat Acar JeW..sebab taknak Masam sangat..
Sambil Masak Lunch untuk Adik2 yang Balik Sekolah kan..
Kebetulan Mak dan Ayah pulak Ada Hal kat Kuala Krai..so Masak Ikut Citarasa Puteri laa.. ^___^
ok Let's go ..>>
emmm...Manis + Masam = ^___^
Kene dengan Selera Puteri..
HiHiHi
BAHAN-BAHAN :
1 Biji Nanas (buang kulit dan dipotong)
3 Kuntum Bunga Cengkih
3 Kuntum Bunga Lawang
1 Batang Kulit Kayu Manis
1/2 Sudu Kecil Serbuk Kunyit
2 Biji Bawang Besar (Potong 4)
3 Ulas Bawang Putih (diMayang)
Air Secukupnya
Gula
Garam
Cuka Secukup Rasa
Ini Je Bahan2 nya..
Puteri Nampak kt Dapur itu jela yang Diguna ^___^
so...Jom Pergi pada CARA MEMASAKNYA
CARA-CARA >
- Didihkan Sedikit Air didalam Periuk, Masukkan Garam, Gula dan Cuka Secukup Rasa.Kacau Sebati. - yang ni kene pandai agak sendiri ye..bergantung pada Buah Nanas yang di Potong.. =)
- Selepas itu Masukkan Bahan yang lain.
- Masak sehingga Nanas itu Empuk. - Puteri tak suka empuk sangat. just kejap je masak.
- Suai Rasakan dan Angkat. Boleh diHidangkan ketika sejuk.
Resepi : Oleh Puteri Sendiri!
Simple je kan..Tak Susah pun Memasak ni..
Selamat MenCuba ya ^__^
No comments:
Post a Comment