Friday, March 1, 2013

MIHUN GORENG

Putih Putih Melati,
Merah Merah Delima,
Siapa Yang Baik Hati,
Pasti ku Terima.. 

EH3X...riang nya pagi JuMaaT ni ek..
ada apa2 ker??
hehe..


Hai..Hai..Haii..
Assalamualaikum semua..
Selamat Datang Bulan Mac 2013..
Cepat Betul Masa Berlalu kan =) Makin BerTambah-tambah la Usia kita..
Ahakssss...
Seperti yang diMaklumkan,
Inshaa-ALLAH, Puteri akan cuba Aktif dalam Blog Masakan ni..
Thanks pada yang sudi Singgah at my Blog yang tak seberapa Indah dari Pakar-Pakar Blog Masakan yang lain.. ^__^
apa pun, Setiap Manusia itu ada Kelebihan Masing-Masing..
Ciptaan Allah Semua Sempurna.
ok la..
Pagi ni Puteri Masak Simple je (mcm gambar kt atas ni laaa) huhu..
Rasanya u all pun tahu masak masakan ni..
Kalau tak tahu tu..hmmm...(tak boleh cakap pe laa!)
tapi...Sebagai Kaum Hawa Harus Rajin-rajinkan tangan untuk Belajar memasak.. 
tak sedap tak pe..
Janji Cuba dan Tak Mudah Putus Asa ^___^

HMM..Bangun Sebelum Azan Subuh BerKumandang lg..tup3x..dpt idea masak itu je la..

Kebiasaannya Bangun Pagi 
Puteri Minum Air Masak paling tidak pun segelas je..
dan makan Buah Tamar atau Buah Kurma..
Lepastu Baru siap2 untuk Solat Subuh,
dalam jam 7 ke 8 pg baru  la Masak 
^__^
HeHe

JOM la ke Dapur Puteri :


BAHAN-BAHAN :
  • Mihun -direndam 
  • Bawang merah + Bawang Putih(1ulas je)  -ditumbuk
  • Cili boh (Puteri Guna Cili Buatan sendiri)
  • Kicap (ikut suka jenama apa pun)
  • Perasa dan Garam
  • Ayam -dipotong kecil (boleh je guna fish ball, isi ketam atau apa2 ikut kegemaran)
  • Sayur (jika mahu)

CARA-CARA>>
  1. Panaskan Minyak dalam Kuali, tumiskan Bawang merah dan Cili Boh sehingga terbit minyak, kemudian Masukkan Ayam atau lain2 bahan dan masak sehingga ayam kelihatan empuk dan letakkan Kicap. Boleh diletakkan Perasa dan Garam.
  2. Kemudian masukkan Mihun yang telah direndam, Gaul sempurna. Tambahkan Air jika Mihun kelihatan masih tidak lembut.
  3. Bila Mihun kelihatan lembut, Masukkan Sayur dan Gaul lagi. 
  4. Akhir sekali Boleh tambah lagi kicap dan Perasa untuk suai rasa dengan Mihun tadi.
  5. Bila dah siap boleh diTabur dengan Bawang goreng atau daun sup.
**tips : Kalau nak Masak Mihun Pastikan Air mencukupi agar Mihun yang diMasak Lembut bila masuk mulut. TAPI jangan terOver Tuang air pulak..tak pasal2 jadi Mihun Berair mata.. hehe..so pandai2 agak2 la..

RESEPI : PUTERI SENDIRI!




Tumis > masukkan ayam dan Bahan2 Basah..

Letakkan Mihun..jangan Lupa kuantiti Air jika Mihun tu Tak Lembut ^__^


nahh...Letak Sayur  =)

emm..yam yam... siap sudah..
simple kan 

Sambil tu...
jangan lupa..Keropok yer...
kalau nak goreng Telur Mata pun ok jgk
O__O hehe
 Selamat Mencuba yer 



1 comment:

  1. A great time at a live casino! - DRMCD
    › › Casino Game Provider Review › › Casino Game Provider Review A great time at a live 군포 출장샵 casino! - 의왕 출장샵 DRMCD - 속초 출장샵 Free Play, No Download 광주 출장마사지 창원 출장마사지 - DRMCD.

    ReplyDelete