Monday, March 11, 2013

HOMEMADE APAM BERAS

Assalamualaikum dan Selamat Petang semua..
U all buat pe je petang ni?
baru balik kerja ek?
bagus la ada kerja... tak macam Puteri.. jadi SuriRumah Sepenuh masa..
(eh3x..sejak bila pulak Nikahnya..)
hehe..Gurau jaaa....

ni Juadah berbuka Puasa untuk Hari ni..
hehe..
^____^
 yam yam yam...
SABAR !!

ohh...apam...
Puteri memang Suka makan Apam Beras ni....
sedap sedap sedap
(ala upin ipin pulak daaa)
^_^_^


Kuih Kuih..
Yg pertama mencuba..
adalah my Daddy..
kata Ayah... Sedap ... mcm orang tukang buatnya..
Kembang Hidung.. hehe... 
Mekar macam Apam laaa..
^___^

RESEPI : PUTERI
SUMBER : BONDA


BAHAN-BAHAN:

  • 2 Cawan Nasi
  • 2 Cawan Tepung Gandum
  • 2 Cawan Tepung Beras
  • 1 Cawan Brown Sugar
  • 3/4 Cawan Gula
  • 2 1/2 Cawan Air
  • 1 Sudu Kecil Yis (Mauripan)
  • Isi kelapa Parut di Gaul bersama Garam
CARA-CARA>>

Mula sekali Blend Nasi sampai Hancur yer..
kalau ada Nasi semalam lg ok..
tp jangan BASI tau!!


disebab Puteri KEMALASAN..
MAIN SUKAT PAKAI CAWAN NI JEW!!!!
SO airnya menjadi 4 CAWAN PENUH...!!
Blend la nasi dengan air tu...

bila dah hancur..
masukkan brown sugar + Gula..
(puteri masukkan sedikit gula)
u all boleh ikut masukkan gula kalau suka..

ok ..sementara blend nasi + air + brown sugar td..
dalam bekas lain,
masukkan Tepung Gandum.


Kemudian masukkan Tepung Beras pula.


dan jangan lupa 1 sudu kecil yis mauripan
(dalam resepi ni Puteri TAK GUNA RANGI)
gaul sebati yer semua adunan td.

ok..
bahan yang di blend tadi disatukan dengan Tepung.
gaul sebati .
sehigga semua bahan tadi sedikit pekat cair.


Bila adunan dah pekat macam ni..
boleh la di perap untuk 3 JAM.

Selepas 3jam berlalu,
panaskan kukusan
dan paipkan adunan ke dalam acuan.

Kukus selama 15minit atau sehingga masak.

Yang lebih ni boleh buat mcm ni..hehe
ikut suka u all la..


taraaaraaa.
yg sedia dan yg akan dikukus..
Dah siap boleh la letak Kepala Parut di atas nya..
siap..
boleh makan..


yam yam..


comel tak saya??
^__________^
ok utk u all..
Selamat Mencuba yer..
senang jew..

No comments:

Post a Comment