ni menu semalam..utk BerBuka Puasa..
dah lama tak buat Mihun Sup neh..
yam yam
satu utk saya
satu utk ciksue saya..
HeHeHe
ok 1st kene la Rendam Mihun ni dulu.
dalam 2 jam ke
atau sampai nampak mihun tu dah lembut.
BAHAN UNTUK SUP :
- Isi Ayam
- Bebola (yg ni kt market ada)
- Bawang Merah*
- Bawang Putih*
- Halia*
- Rempah ratus 3sekawan
- Lada Hitam*
- Ketumbar*
- Garam & Perasa
- Air Secukupnya
CARA-CARA >>
- Tumbuk semua bahan bertanda *
- kemudian panas kan minyak dalam periuk, tumiskan rempah 3sekawan dan masukkan bahan tumbuk tadi.
- Tumis sehingga naik bau, kemudian boleh masukkan isi ayam dahulu. Kacau lagi dan masukkan Air.
- Masak hingga mendidih, baru lah masukkan bebola.Masak seketika dan boleh di hidang kan.
*jika suka boleh letak sayur apa2.
Resepi: PuteriSendiri!!
begini lah cara nya...
^___^
Mihun yang dah lembut tadi
DIKUKUS yer..
bukan REBUS..
^__^
so
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment