ok.. yang ni masa Puteri gah bawa keluar Sayur dr Peti Ais..
ada ternampak MADU dalam BEKAS..
pe lg..dalam Kepala dah set..AYAM PEDAS MADU.. ohh lama tak makan..
emm...macam makan kat kenduri pulak kan.. haha..
ok Resepi Boleh Follow diBawah ye..
BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor Ayam (dibersihkan dan dipotong + diperap dengan garam kunyit)
BAHAN TUMIS :
- Minyak masak secukupnya
- 10biji Bawang Besar (separuh hiris/separuh kisar)
- 5ulas Bawang Putih(kisar)
- 4sm Halia(kisar)
- Sedikit Serbuk Kari(kisar)
- Cili Boh (kisar)
- 2sudu makan Madu
- 10biji Kurma + 100gm Kismis (yang ni Puteri tak masukkan sebab takda bahan)
- Garam dan Perasa
CARA-CARA>>
- Ayam yang telah diperap boleh diGoreng dan diketepikan.
- Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kisar sehingga pecah minyaknya.
- Kemudian masukkan madu dan bahan perasa dan garam.
- Masak seketika, kemudian masukkan ayam yang telah digoreng.
- Masak lagi dalam 5 minit taburkan bawang besar yang dihiris.
- Sedia dihidangkan.
Resepi : PuteriSendiri!!
so... apa kata korang try.. haha
musim kenduri ni kan..
mane tahu..rasa nya sama seakan Lauk kenduri..
apa pun..
Selamat Mencuba.
^___^
papai..
No comments:
Post a Comment