Wednesday, December 12, 2012

COTTON CHEESE CAKE

Assalamualaikum dan Selamat Pagi semua..
hai hai hai hai..
korang semua Breakfast apa je pagi ni??
mesti sodap2 kan?
hehe...
Puteri Pagi ni baru dapat Mam Cheese cake..
Kisahnya Dah sehari buat Cheese cake ni tapi tak dan Nak Potong..
so Malam tadi baru Potong..kesian tengok Adik2 tanya Bila la dapat makan Cheese Cake..





ini la Cheese Cake yang Puteri Potong malam tadi..
Pagi ni Tinggal Separuh Je...
Tapi BUAH Cerry dah memang HILANG malam td...
tak tau la Siapa yang Kebas dulu..
HaHaHa
^__^




ok..yang ni lepas Cheese Cake dah Sejuk..
Puteri taruk Toping kt atasnya..
ikut suka la nak letak apa pun..
Never Mind 
^__^
Resepi Follow di Bawah ye..


BAHAN-BAHAN :

  • 140gm Gula Halus
  • 6biji Telur Putih (pastikan PUTIH SHJ)
  • 6biji Telur Kuning
  • 1sudu Krim Tartar (Puteri tak guna pun)
  • 50gm Mentega
  • 250gm Cream Cheese
  • 100ml Susu Segar (Puteri guna susu Sejat je)
  • 60gm Tepung Naik Sendiri *ayak
  • 20gm Tepung Jagung *ayak
  • 1sudu Besar Jus Lemon

CARA-CARA>>
  1. Cairkan cream cheese, susu segar dan mengeta diatas api kecil. Kacau selalu kemudian sejukkan.
  2. Sesudah sejuk, masukkan tepung yang telah di Ayak bersama tadi bersama kuning telur dan tambah jus lemon.
  3. DALAM BEKAS LAIN, Pukul putih telur bersama Gula halus dan Krim tartar jika digunakan. Pukul hingga adunan menjadi MERINGUE yang bertanduk.
  4. Ambil satu senduk Meringue masukkan kedalam adunan tepung tadi. Kaup Balikkan sehingga habis Meringue.
  5. Lengserkan Loyang dengan sedikit mentega dan alas dengan baking paper kemudian taburkan sedikit tepung dan Tuangkan Adunan tadi.
  6. Dengan Menggunakan Cara WATER BATH pada suhu 160'C selama 1Jam dengan Api ATAS BAWAH.
  7. Bila masak baru keluarkan dr Loyang dan Sejukkan sebelum dimasukkan dalam Peti ais dan letakkan filling kegemaran sendiri.
Resepi ASAL: KAK NOOR !!

Ini Bahannya.. pastikan PUTIH telur tu 
tak ada 1 TITIK kuning telur ok.

satukan dan Kacau diatas api kecil.
Kacau selalu jangan berketul2 ok..


bila sejuk boleh masukkan tepung yang diAyak bersama
Kuning telur dan Jus Lemon..
Puteri Guna Perasa Jus Lemon sebab Tak ada Buah Lemon..
^__^


ni MERINGUE tadi..
tapi ni tak bertanduk lagi..
O_o

haaa... tu nampak tak Tanduk Meringue??
macam tu la...
yang Satu lagi tu adunan tepung..
Guna Kaedah KAUP BALIK
tapi JANGAN TER"OVER" KAUP BALIK
sebab mudah mencair..
Cheese Cake tak menJADI..
SO BE CAREFUL tau..^_^


ok..Siap nak Masuk dalam Oven

See..Naik dah..tapi Gambar tak Berape jelas sangat..
SORRY
O_o

HeHeHe....
GEBUSSSS
nya..LIKE U..
sORRY gambar tak cantik...



TARAAA.............
gebusss...
muahahaha..
CANTIK COTTON CHEESE CAKE saya..
haha..
Happy sesangat Bila Setiap Kerja tu Menjadi
Dengan JAYA nya..
hehe..



sebenarnya Puteri dah banyak kali cuba buat Cheese cake ni..
1st time tak jadi..
try lagi dan lagi dan lagi..sehingga NAIK GEBUS cantik macam gini la..
Thanks to my Mom coz bagi semangat dan Kritikan HAHAHA!
tapi tetap SAYANG MAK KETAT2 ^____^

ok la..Puteri nak Siap2 Pergi Jumpa Doktor gigi pagi ni..
jumpa doktor lagi kan..HeHeHe...

OK..
SELAMAT MENCUBA yer..
jangan malu2 bertanya yang Pakar..
^__^ hehe
papai semua.
*____^


No comments:

Post a Comment