Tuesday, October 23, 2012

GULAI KERING CENDAWAN KAMPUNG

Assalamualaikum semua...Alhamdulillah Cuaca pagi td baik je...
sempat la turun ke Belakang rumah Tok..tengok Sawah cuci mata =)
oh....pastu kan ternampak pulak Kulat Sisir comel yang tumbuh bak Cendawan kt Batang pokok tumbang..
so..apa lagi..Kutip la satu per satu.. ^___^

Ni lah dia Kulat Sisir.nama diPanggil.. =)

Nah.....seBekas Besar..tu Diaaa...
*_*_*

Potong Kulat tuh...
Buang yang Hitam kt belakang tuh jew ^__^

Bila diPotong..dah jadi macam gini..kecik2 gitu kan 

Dah Siap tuh..jadi Banyak cm gini laaa
^______^
Basuh bersih-bersih..
kasi buang semua kotoran...
kalau ada Pasir ke apa ke..Buang2 cuci2 sampai bersih..
^____________________^
Asyik tunjuk gambar je Puteri ni kan..
mane Resepinya..
ok..Jom kite tengok Resepi nya...
Resepi ni mesti la dari Warisan turun Temurun Mak Puteri..
Jarang Puteri pakai Resepi Orang =)
Air tangan Mak lagi Sedap kan 
^____^
so...ini Resepinya...
>>>>>



eh eh....GaMbar lagi...hihihi ^__^
Jangan Maraaa naa...
yang dalam gambar ni la Bahannya.. 
yang Daun tuh diPanggil :
Daun Cekok Manis..
kalau kat Kampung senang Petik..
kalau kt Bandar..xtau la nak cari kat mane..PasarRaya la kot.. 
=)

Bahan-Bahan :
  • 4 Biji Bawang Merah
  • 1 Inci Kunyit Hidup (nak Pakai serbuk Boleh je kot) tp xtau rasa pe
  • 6 Tangkai Cili Kering
  • 1 Mangkuk Kecil Santan
  • 1 Biji Telur
  • Kulat Sisir
  • Daun Cekok Manis
  • Garam dan Perasa

CARA >
  1.  Kisar Bawang Merah bersama Cili Kering dan Kunyit Hidup .
  2. Masukkan semua bahan Kisar ke dalam periuk diIkuti dengan Santan.
  3. Buka api Sederhana,Masukkan Kulat Sisir yang telah diBersihkan.
  4. Kacau selalu sehingga Kuah santan itu mendidih yer.
  5. Setelah nampak Kuah Pekat masukkan Perasa dan Garam secukupnya.
  6. Kemudian Pecahkan sebiji Telur dan Masak lagi.
  7. Jangan Lupa Daun Cekok Manis , (Nak Ganti dengan sayur lain pun ok kot.tapi Puteri tak tau rasa apa)
  8. Masak sehingga Kuah sedikit kering.
  9. Siap boleh diMakan dengan Nasi Putih.
ni la Bahan kisar..Masuk je dalam Periuk TAK PERLU MINYAK pun

haa...see....
Kuah dan mendidih tu kan..
CANTIK kan kaler kunyit tuh..asli tau..
^___^

TARAAAAA....>>
Siap sudah....
Simpe je kan..Xlama pun masak..bile dah Empuk Kulat tuh..
Boleh tutup api..
xde Kuah kan..sbb tu panggil 
Gulai Kering =)

Jadi...
Pada yang nak Cuba...
Selamat Mencuba yer.

Puteri pun Nak rest dulu..
Banyak keje hari ni..
Kehulu Kehilir dengan Mak..
almaklumlah...
Raya Haji dah Dekat..
Fikir nak Buat JUADAH apa raya nanti..
ok..
Sekian dr Puteri. 
^________________^










No comments:

Post a Comment