Friday, October 19, 2012

PAVLOVA

Dalam Ketidak Sibukkan ni..
Sempat la Puteri nak Share resipi Pavlova..
Sebenarnya Resipi ni dah lama dah...Puteri dapat dari Kawan Puteri..Dia Nak Sangat Puteri Buat.
so Hari ni Puteri ada KeSempatan nak Upload kt Blog..hihihi..
(almaklumlah Malas nak BerBlog dan Tak Reti Sebenarnya)
=) jangan marah ye...
ok Let's go ....

ni Bahan2 yang DiPerlukan 

Bahan-bahan :
  • 150gm Putih Telur (kira2 4Biji)
  • 250gm Gula Castor
  • 2 Camca Besar Tepung Jagung
  • 2 Camca Teh Cuka Makan
  • 2 Camca Teh Esen Vanilla

Buah-Buahan ini untuk diLetak diatas Pavlova yang siap nanti..

CARA >
  1. Panaskan oven pada suhu 150'c (oven Puteri 180'c)
  2. Sebelum nak Mula buat Pavlova ni, kita kene Buat dulu Bulatan diatas Kertas Minyak. Tak kesah la besar mana, Ikut kesukaan yer.-Ketepikan.
  3. Putar Putih Telur hingga BerBUIH, Kemudian masukkan sedikit demi sedikit gula Castor sambil diputar sehingga kelihatan kental dan berkilat.Jangan Lupa Esen Vanilla ye untuk Hilangkan Bau Hanyir Telur.
  4. Masukkan Cuka makan dan Tepung Jagung, Gaul rata adunan itu.-Jangan terOver Gaul yer (Puteri Guna Spatula)
  5. Setelah itu, letakkan Adunan yang siap tadi di atas Kertas Minyak yang diLukis Bulatan.Buat Cantik2 yer (Puteri main taram jee)
  6. Masukkan ke dalam Oven ,dan pastikan Turunkan Suhu oven kepada 120'c (Puteri bawa turun 150'c) Bakar selama 1Jam 20Minit. (Puteri Bakar dalam Sejam je)
  7. Bila dah Nampak Sudah masak,Biar kan Sejuk DULU. 
  8. Barulah diHiaskan dengan Whipping Cream dan Buah-buahan yang masam-masam.
  9. Siap untuk DiHidang. =)


see...kental dan BerKilat kan =)

ni Puteri buat mcam ni jaa..Comot lah jgk =)

Ini lah Pavlova yang siap..hahaha..
Abaikan yang Belakang tuh..hihi
=)

so...tak susah la kan..
Orang kata nak Buat Pavlova ni perlu dalam cuaca yang Cerah baik tak Hujan.
Mak Puteri pun ada tanya, Makanan apa Benda la ni...
hahaha...Orang Kampung tak Suka sangat makan yang ala2 keBaratan..
tapi Bila Buat Diorang Suka la Memakan..yang Penting air tangan dari Anak KeSayangan Mereka =)
Selamat Mencuba yer =)






No comments:

Post a Comment