Friday, October 12, 2012

NASI AYAM DAUN PANDAN

Selamat beristirehat semua,
wah..masa ni Baru Puteri sempat nak buka Blog.. hihihi =)
...Hari ni adk Boy Puteri nak balik Nogeri 9..jadi Buat la Nasi Ayam Daun Pandan..

haa...sedap kah agak2nya??
huhuhu..
tapi kata adk "sedap tak terkata"
hahaha...

Nak cerita pasal bab makan ni...memang tak habis untuk satu blog..
adk2 Puteri jenis Tak Memilih makanan, apa yang diMasak itu lah Rezeki..
jadi Jom kita Pergi pada Resipi nya, Puteri buat main2 ja..xtau lak leh jd sesedap rasa =)

NASI AYAM DAUN PANDAN

Ni bahan-bahan yang Puteri guna untuk buat Nasi Ayam Daun Pandan.
mesti la ada Daun Pandan kan =)

Bahan untuk Sup :
  • Ayam (ikut suka la,Puteri mmg SeEkor)
  • Bawang Merah (hiris/tumbuk)
  • Bawang Besar Hijau (Potong 4)
  • Cili Padi (hiris)
  • Daun Sup & Daun Bawang (hiris)
  • Rempah Ratus (seperti dalam gambar)
  • Daun Pandan (disimpul)
Cara >
  1. Ayam dipotong dan dibersihkan. (Puteri Potong 4 je)
  2. Kemudian Rebus air hingga mendidih bersama daun Pandan, masukkan Ayam dengan sedikit garam (secukup rasa).
  3. Bila ayam tu dah masak, angkat dan toskan.
  4. Air rebusan ayam tadi jangan dibuang tau, boleh buat untuk tanak Nasi dah Kuah Sup.
  5. Just tambah Bahan2 di atas ni tadi kedalam air rebusan, kemudian tambah sedikit perasa. Jika sup dah siap Boleh tabur daun Bawang dan daun Sup.
untuk Sup ni..Puteri Tumis dahulu Bawang Merah bersama rempah ratus tadi, kemudian baru masukkan kedalam Sup.. =)

Bahan untuk Ayam :
  • Ayam yang direbus (ditoskan)
  • Serbuk Kunyit
  • Madu 
  • Sos Tiram
  • Air daun pandan (dikisar dan tapis)
  • Garam (jika perlu)
  • Sedikit Serai (dititik)
Cara >
  1. Ayam yang ditos tadi di gaulkan dengan Serbuk Kunyit,madu dan sos tiram bersama sedikit Air dari Daun Pandan yang diKisar.
  2. Perap Bersama serai yang dititik. Dalam sejam atau Lebih.
  3. Kemudian baru digoreng. Tapi jangan Goreng lama sangat yer =)

ini lah Ayam yang Puteri nak Perap tuh...
jeng jeng jeng...



Bahan untuk Nasi :
  • Beras(secukupnya)
  • Halia (seinci je)
  • Daun Pandan (disimpul)
  • Bunga Lawang
  • Planta/marjerin (untuk menumis)
  • Sedikit Kunyit (Pewarna)
  • Daun Limau Purut (mak puteri suka baunya)
Cara >
  1. Beras di basuh dan ditoskan, kemudian panaskan periuk masukkan sedikit planta atau marjerin atau minyak.
  2. Tumis halia dan Bunga Lawang bersama dengan daun pandan dan daun limau purut.Tumis sehingga naik bau yer (jangan Hanggit dah la)
  3. Lepas itu, masukkan Beras dan tutup api. Gaul rata, masukkan Air Rebusan ayam tadi tambah sedikit serbuk kunyit, Gaul rata dan . =) Tanak sampai Masak yer.

ini Nasi Ayam.. Wahhh...
Bau nya...Memang ....Xleh cakap...

Sup Segera Sudah siap....

ni Ayam yang telah Digoreng... yammmm...
ok..kita Buat sos Kicap dengan Sos Lada pulak yer.

Bahan untuk Sos Kicap 
  • Kicap
  • Madu
  • Sos Tiram
  • Limau (ambil airnya)
Cara >
  1. Satukan semua bahan dalam satu mangkuk,kemudian Perahkan limau.Siap.

simple je kan =)

Bahan untuk Sos Lada
  • Lada Merah dan Hijau (dalam 5biji)
  • Bawang Putih (3biji)
  • Tomato (3biji)
  • Gula
  • Garam
Cara >
  1. Kisar semua bahan di atas,
  2. Kemudian masak di dalam periuk dengan menggunakan Api yang sederhana.
  3. Apabila mendidih masukkan Gula dan garam secukupnya.
  4. Masak sehingga pekat. Siap.
Itu Bahan2nya yer..Kisar jew... just Puteri tambah sedikit air Daun Pandan =)

ini lah Sos Lada yang siap di Masak =)

ok...Bile siap dah semua masakan tadi boleh di Hidang bersama dengan Salad, Timun, Tomato dan lain-lain Sayur yang sesuai lah..

itu lah Rupa ayam yang telah di Goreng dan di Ketuk2 kemudian di Potong nipis..
Jimat..almaklumlah Makan Ramai2 Kompen xCukup seEkor. =)
ok..Selamat MenCuba yer.










No comments:

Post a Comment